او در گفت و گو با خبرنگار میراث آریا، در حاشیه سی و یکمین نمایشگاه ملی صنایع دستی (عیدانه)، از کارهای هنری گفت که خلق کرده است و درباره رشته هنری خود یعنی گلیم بافی صحبت کرد.
با این هنرمند به بهانه برگزاری سی و یکمین نمایشگاه ملی صنایع دستی، گفت و گو کردیم که در ادامه می آید.
از چه سالی وارد عرصه تولید صنایع دستی شدید و چه موفقیت هایی به دست آوردید؟
گلیم بافی شغل آبا و اجدادی من است، من هم از سال ۷۲ شروع به کار در زمینه تولید و بافت گلیم پشمی و ابریشمی کردم، در بسیاری از نمایشگاه های داخلی و خارجی شرکت کردم و بارها از طرف برگزارکنندگان این نمایشگاه ها از من و هنرم تقدیر به عمل آمد.
چند سالی است که به عنوان کارآفرین برتر اردبیل معرفی شده ام، مهر اصالت را از یونسکو دریافت کرده ام و نشان جغرافیایی شهرمان را نیز کسب کرده ام.
در روزهای نه چندان دور گلیم ها با رنگهای جوهری و فقط در دو سایز تولید و بافته میشد، اما من در سالهای اخیر بخاطر حضور مستمر در تهران و ارتباط با مخاطبان خارجی و ارزیابی نیازهای بازار تصمیم به ایجاد تغییر در سایزهای گلیم و تغییر رنگ جوهری به رنگ طبیعی گرفتم، امروز با افتخار می گویم که تمامی محصولات ما با رنگ گیاهی طبیعی تولید می شوند.
گلیم از ایده تا اجرا چه مراحلی را طی می کند تا به دست خریدار برسد؟
پشم گوسفندان قبل از چیدن و بعد از چیدن شسته می شود، بعد از شستن پشم ها حلاجی و پاکسازی می شوند، سپس با رنگهای گیاهی رنگ می شود، بعد از آن پشم های رنگ شده را می ریسند، بعد از ریسندگی نخها در داری شبیه به دارقالی سوار می شود و توسط بافندگان بافته می شود.
کیفیت گلیم خوب و ممتاز چگونه مشخص می شود و چه خصوصیتی دارد و آیا پشم هم کیفیتهای مختلفی دارد؟
عوامل زیادی مثل سن حیوان، شرایط زندگی، منطقه آب و هوایی و زمان پشم چینی در کیفیت پشم تاثیرگذار است. پشمی که از بره ها در فصل پاییز چیده میشود از کیفیت بالاتری برخوردار است و هر قسمت از پشم بدن حیوانات دارای ویژگیهای خاصی میباشد. گوسفندانی که در ارتفاعات زندگی میکنند پشمشان بیشتر طرفدار دارد چون چربی پشم این حیوانات بیشتر بوده و درخشان تر و براق تر میباشد و کیفیت بالایی نیز دارد.
مهمترین خاصیت گلیم این است که به دلیل استفاده از پشم، برخلاف فرشهای ماشینی امروزی که سرشار از مواد آکریلیک و پلاستیکاند و ایجاد الکتریسیته میکنند، موجب خروج الکتریسیته ساکن از بدن انسان میشود.
دیگر خاصیت گلیم تاثیری است که در لطافت و نرمی پوست بدن انسان دارد. عادتا گلیم درجه یک و مرغوب از لحاظ ظاهری رنگی تیره تر از گلیم های ماشینی و نامرغوب دارد. گلیم زیراندازی سخنگوست که وقتی نگاهش می کنم با من حرف می رند.
چالش ها و مشکلات حوزه گلیم بافی چیست؟
یکی از اساسی ترین مشکلات در شهر ما این است که هنوز گلیم بافی با همان روش های سابق تولید می شود، توجیه تولیدکننده های قدیمی نسبت به نیاز بازار و تقاضا برای تغییر روش تولید و بافت کمی سخت و زمانبر است، چرا که اگر قرار باشد با توجه به نیاز بازار فعالیت کرد و عرصه و تقاضا را هماهنگ کرد، نیاز به هزینه های بالایی ست، بسیاری از تولید کننده ها قدیمی که نتوانستند خود را به روز کنند متاسفانه سرمایه شان را از این حوزه خارج کرده اند، و امروز با تمام سختیهای موجود در حوزه تولید صرفا بخاطر علاقه به این هنر هنوز در این حوزه فعالیت می کنم.
یکی دیگر از مشکلات اساسی ما بیمه تولیدکنندگان و صنعتگران است که امیدوارم به زودی مرتفع شود.
انتهای پیام/